Aan het laden...
Logopedie is een paramedisch beroep dat zich algemeen bezighoudt met de behandeling in van spraak-, slik- en taaltherapie.
Het woord 'logopedie' is samengesteld uit de Griekse woorden "logos" en "paidein". "Logos" staat voor "gesproken woord" en "paidein" staat voor "opvoeden". Logopedie betekent dus 'opvoeden tot het gesproken woord'. Vroeger gebruikte men hiervoor af en toe de term 'spraakleraar'.
Logopedie wil ook zeggen: hulpverlening bij stoornissen en beperkingen in de communicatie. Communicatie is heel wat meer dan enkel praten. Communicatie omvat taal, lezen en schrijven, gebaren, spraakafzien en ondersteunde communicatiesystemen.
Een logopedist werkt in vele gevallen samen met andere deskundigen: een arts, een tandarts, een leerkracht, een psycholoog of een andere paramedicus.
Het is mogelijk dat een stoornis in de communicatie positief beïnvloed kan worden door bijvoorbeeld een medische, een tandheelkundige, een psychologische of een andere behandeling. Juist omwille van deze reden is een vlotte samenwerking met andere deskundigen onontbeerlijk.
Bij kinderen richt logopedie zich vooral op leerstoornissen, articulatiestoornissen en taalstoornissen. Bij volwassenen komen we vooral in aanraking met stoornissen zoals afasie, dysarthrie, dysfagie en andere taal- en spraakstoornissen.
Bij articulatiestoornissen worden spraakklanken niet of verkeerd uitgesproken worden. Het komt soms zelfs voor dat meerdere klanken weggelaten, vervangen of vervormd. We spreken dan van een meervoudige articulatiestoornis. Wanneer uw kind bijvoorbeeld de “S” niet goed kan uitspreken benoemen we dat wel eens als “lispelen”.
Taalontwikkelingsstoornissen: de taalontwikkeling verloopt volgens een bepaald patroon (de verschillende stadia van de taalontwikkeling). Bij een aantal kinderen kent deze ontwikkeling een vertraagd of een afwijkend verloop. De stoornis kan zowel de ontwikkeling van de taalvorm (verbuigingen en vervoegingen en de zinsbouw), de taalinhoud (woordenschat) als het taalgebruik treffen.
Neurologische taalstoornissen: afasie is een verworven taalstoornis (na een beroerte of een trauma). Iemand met afasie verliest door een hersenletsel zijn vermogen om taal te begrijpen en/of te gebruiken. Ook het lezen en schrijven kunnen aangetast zijn.
Bij leerstoornissen kunnen we spreken van:
Communicatie heeft de laatste decennia meer en meer aan belang gewonnen. Het is essentieel in de overdracht van informatie, het is namelijk via communicatie en taal dat we elkaar begrijpen en met anderen kunnen samenleven.
Om te leren lezen, schrijven en rekenen is net onze taal zo belangrijk. Communicatie- en taalstoornissen hebben bijgevolg een negatieve invloed op ons sociaal en emotioneel leven. Logopedie richt zich op de hulpverlening bij communicatiestoornissen en vervult daarom een duidelijke maatschappelijke rol.
Meer info over de tarieven van logopedie vindt u hier: tarieven logopedie.